T
TERMOSTATİK VANALAR İLE HEM ISININ HEM DE DAHA AZ ÖDEYİN Artan doğalgaz ve kömür fiyatlarından sonra pek çoğumuza hayli kabarık faturalar gelmekte. Hal böyle olunca tasarruf yapmak kaçınılmaz oluyor.
Dünyanın yaşamış olduğu pandemi sürecinden ne yazık ki ekonomileri de etkiliyor. Isınmak zaruri bir ihtiyaçken neredeyse lüks bir harcama olacak boyutlara geldi. Bu konuda hepimizin hem içini hem de cebini rahatlatacak bir öneri Umut32 Mühendislik’ten geldi. Her zaman kaliteli hizmet anlayışı, müşteri memnuniyetine verdiği değerle ön plana çıkan Umut32 Mühendislik tüketicinin yanında olmaya devam ediyor ve yakıt maliyetini azaltabilecek, etkili bir tavsiye veriyor: termostatik vana kullanımı!
Termostatik vanalar, radyatöre (peteğe) takılır. Her Radyatör için ayrı ayrı takılır, bu nedenle istediğiniz odanızda termostatik vanaya sahip olabilir, istemediğiniz odalarınıza ise taktırmayabilirsiniz.
Kısaca anlatmak gerekirse, termostatik vana ortama verilecek ısı miktarını belirler. Termostatik vanalar bağlandığı radyatör grubunun bulunduğu ortamdaki sıcaklığı okuyucu top vasıtası ile hissederek ortam sıcaklığını +6 ile +35¡C arasında regüle edebilecek şekilde radyatörden geçen su miktarını ayarlar. Termostatik vana üzerinde bulunan derece seçenekleri sayesinde ortamın ne kadar ısınacağına kendiniz karar verirsiniz. Böylelikle yakıtı, ne kadar yakmak istediğinizi de kontrol altına alabilirisiniz. Zaten kazan ve kombilerde de ayarlayabiliyoruz diyebilirsiniz fakat termostatik vanalar, kazan ve kombi ayarlarına ek bir ısınma ayarı sunar. Yani ısınma ayarınız daha geniş bir opsiyonu ve katlanan bir tasarrufu sağlar.
Isıtılan ortam dış hava şartlarındaki değişikliklerden etkilenmeden termostatik vanada sayesinde sıcaklık sabit tutulmuş olur. Buna bağlı olarak da, dış hava sıcaklığının yükseldiği zamanlarda kazanın fazla çalışması engellenerek yakıt tasarrufu sağlanır. Yani termostatik vana sayesinde ortam sürekli kontrol altında tutulmuş olur. Bu kontrol sistemiyle yakıttan % 20'ye varan tasarruf sağlanabilmektedir.
Termostatik Vananın Avantajları:
· Her radyatör grubunda radyatör giriş musluğu yerine kullanıldığı için yatırım maliyeti daha az olur.
· Çalışması için harici enerji kaynağına ihtiyaç duymaz, (elektrik vs.)
· Kullanımının klasik bir radyatör vanası kadar kolay ve anlaşılır olması,
· Her radyatöre özel konumlandırıldığından, binanın veya dairenin tüm bağımsız birimlerinde ayrı ayrı kontrolün sağlayabilmesine imkân tanır.
· Tam kapalı konumunda dahi ortam sıcaklığının 6 derecenin altına düşmesi halinde su geçişini açarak sistemi donmaya karşı korur.
· Arıza riskinin yok denecek kadar azdır. Hatta batı Avrupa ülkelerinde kalorifer tesisatında kullanımı mecburi malzeme haline getirilmiştir.