Doğalgazda mobil sistem konutlar, okullar, iş yerleri gibi pek çok binanın alt yapı aşamasında planı yapılarak uygulanan sistemine verilen addır. Bu sistemde borular betonun içinden geçirilerek radyatörlere ve musluklara iletim sağlanır. Radyatörlere sıcak su boruları giderken soğuk su boruları da dönmektedir. Bu işlemin gerçekleştiği borularda koruyucu kılıflar bulunur. Koruyucu kılıflarının da etkisiyle beton altında kalan borular uzun süre kullanılabilir. Doğalgazda mobil sistem içerisinde borularda hasar oluştuğunda hasar gören boru yerinden çekilerek yerine yeni boru konulur. Yani bu sistemde herhangi bir olumsuz durumda beton kırmadan, binanın yapısını bozmadan onarım yapmak mümkündür.
Doğalgaz mobil sistem için ana ısıtıcı cihazdan bir kolon tesisatı çekilir. Çekilen bu kolon tesisatından yapının her katı için kolektör hatları ayrılır. Dağıtım ısıtıcılara bu kolektör hattı ile yapılır. Kolektörlere sıcak su gelir ve sıcak suyun kontrolünü yapabilmek için kolektör üzerinde vanalar bulunur. Genel olarak iki borulu sistem olarak bilinen radyatörlere kolektörün giriş ve dönüş hattı çekilen sistem kullanılır. Doğalgaz mobil sistem içerisinde radyatöre gidiş hattının borularında kırmızı, çıkış hattında ise mavi kılıflar kullanılmaktadır. Boruların radyatörün giriş vanasına bağlanmasında kromajlı uzatma çubuğu gibi bazı ek malzemeler kullanılabilmektedir. Bu mobil sistem betonun içerisinde yerleştirildiği için genel olarak yeni yapılan binalarda kullanılmaktadır. Bina içerisinde boru görünümü olmaksızın ısıtma sistemi gerçekleştirilmiş olur.
Doğalgaz mobil sistem okullardan hastanelere, konutlardan iş yerlerine pek çok alanda kullanılabilmektedir. Ancak bu sistem beton altında kalacak şekilde tasarlanıp döşendiği için binaların yapım aşamasında hayata geçirilmesi tercih edilmektedir. Doğalgaz mobil sistemde klasik kalorifer hattına kıyasla çok daha az kolon hattı çekildiği için alandan avantaj sağlanır. Herhangi bir soruna kolayca çözümün getirilebildiği doğalgaz mobil sistem, son zamanlarda en çok tercih edilen ısıtma sistemlerinin başında yer alır.
https://www.ucay.com.tr/blog/dogalgazda-mobil-sistem-nedir/