Doğalgaz tesisatı ilk olarak proje ve sonrasında döşeme aşamalarından geçmektedir. Doğalgaz tesisatının ilk aşaması olan proje aşamasında alanda keşif yapılır. Projenin gerekli evrak işlerinden sonra tesisat döşeme aşamasına geçilir. (Gerekli evrakları bloğumuzdaki diğer yazılarımızda bulabilirsiniz.) Bu aşamada projeye uygun biçimde ve uygun malzemelerle işlem yapılır. Döşeme sürecinde ve sonrasında kontrol amaçlı testler yapıldıktan sonra, yetkili doğalgaz firmasının denetiminden sonra tesisat onaylanır. Tesisat döşeme işlemi, alanın büyüklüğü ile değişmekle birlikte 1-2 günde tamamlanabilmektedir. (fabrika, AVM, vb. büyük yerler hariç, bu alanlardaki çalışmaların yoğunluğu süreci değiştirebilir.)
Doğalgaz tesisatı bir alanın ve bu alandaki kullanım suyunun da ısıtılması amacıyla kurulan sistemdir. Konut, iş yeri, okul ve hastane gibi kurumlar da olabilir. İnsanın zaman geçirdiği ve ısınma ihtiyacı duyduğu tüm alanlarda doğalgaz tesisatı hizmeti verilmektedir. Doğalgaz tesisatıyla yalnızca ortamın ısınması değil kullanılan suyun da ısınması sağlanır. Doğalgaz tesisatı günümüzde ısınma için en çok tercih edilen sistemlerden biridir. Bu sisteme talebin fazla olmasının pek çok sebebi var, başlıca sebeplerini ifade etmek gerekirse; sağladığı konfor, kullanım kolaylığı ve çevreye duyarlı bir sistem olmasını söylemek mümkündür. Doğalgazın sızıntı yapma ve patlama durumlarına karşı, güvenli kullanım için tesisatın doğru döşenmesi oldukça önemlidir.
Doğalgaz tesisatı genel olarak yedi parçadan oluşmaktadır. İlk aparat gazın güvenli kontrolünü sağlamak amacıyla kullanılan ana vanadır. Doğalgaz tesisatında dağıtım ve kolon borusu bulunmaktadır. Dağıtım boruları düşey ve yatay olarak konumlandırılabilir ancak kolon boruları genellikle yalnızca düşey olarak döşenir. Bu parçaların yanı sıra tesisatta dört hat bulunur. Sayaç bağlantı hattı kolonlar ile sayaç girişi arasında yer alır. Doğalgaz tesisatı içerisinde bulunan bir diğer hat tüketim hattıdır. Bu hat sayaçtan son ayrım noktasına gider ve ana borudur. Tesisat içerisinde diğer bağlantıları sağlamak adına ayrım ve cihaz bağlantı hatları da kurulmaktadır.
Alanda keşifler ve gerekli incelemeler yapıldıktan sonra proje hazırlanır. Proje, EPDK yetki belgesine sahip firmalarca çizilmelidir. Yetkili gaz firmasının, projeyi onaylanmasının ardından doğalgaz tesisatının sahadaki yapım ve döşeme aşamasına geçilir. Tesisatın alana döşenmesinde mutlaka uzman kişiler çalışmalıdır. Doğalgaz tesisatı yapılırken pek çok teknik malzeme kullanılır. Bu teknik malzemelerin de kalite standartlarına uyması gerekmektedir. Tesisatın döşenmesi ve yapımı tamamlandıktan sonra test edilip, yetkili gaz firmasınca onaylanarak kullanıma açılır.
Kaynakça: https://www.ucay.com.tr/blog/dogalgaz-tesisati-ne-kadar-surede-yapilir/