Kaskad Kazan Sistemi Nedir?
En kolay anlaşılır tanımıyla Kaskad kazan sistemi; büyük binalarda kullanılan merkezi ısınma sistemidir. Binanın belirli alanına konumlandırılan kazanların modülasyonlu çalışma prensibi sayesinde tüm binanın ısıtılması sağlanır. Daha detaylı ve teknik bilgiler ise yazımızın devamında yer almaktadır.
Kaskad Kazan Sistemleri Nasıl Çalışır?
Kaskad sisteminde tüm cihazlar oransal kontrollü (modülasyonlu) olarak çalışır. Tüm kazanların aynı anda kontrol edilebilmesi için kontrol ünitesine bağlanmaları gerekir.
Belirlenen oda sıcaklığında bir değişiklik olduğunda, öncelikle ilk kazan devreye girerek %100 kapasite ile çalışır.
Sistem, bu kazanın istenilen sıcaklığa ulaşma süresine bağlıdır. Bu süreyi yine önceden belirlenen hedef süreyle kıyaslar. Çalışmakta olan kazanın bu sürede belirlenen sıcaklığa ulaşamayacağına karar verilirse, sistem ikinci bir kazanı minimum seviyede devreye sokarak hedefini tutturmaya çalışır. Aynı işlem, tesisatın belirlenen sıcaklığa belirlenen sürede ulaşmasını tamamlayıncaya kadar tekrarlanır.
Çalışmakta olan kazan arıza nedeniyle çalışmazsa, seri olarak bağlanan sonraki kazan otomatik olarak devreye girer ve çalışma düzeninde bir aksaklık yaşanmaz.
Kaskad sisteminin kapasitesi tüm kazanların kapasitelerinin toplamına eşittir. Seri halde bağlanan kazanların hepsi aynı ısıtma devresini ısıtır. Kaskad sistemi kullanılan tesisatlarda denge kabı bulunması şarttır.
Kaskad kazanları duvara monte edildikleri için yer kaplamazlar. Elektronik kontrol sistemi sayesinde aynı anda çok sayıda bölgenin sıcaklık ayarları da yapılabilir. Bu sayede enerji kaybı ve ısınma masrafları da azalmış olur.
Kaskad Kazan Sisteminin Faydaları
– Az yer kapladığı için yer sorunu olan binalarda büyük avantaj sağlar.
– Bütün kombiler eşit miktarda çalıştıkları için yıpranma oranları da eşit olur.
– Alev sıcaklığı çok düşük olduğu için, doğalgaz tüketimi minimum düzeydedir.
– Bireysel ısıtma sistemlerine göre daha tasarrufludur.
– Sistem, küçük pompalara sahip olduğundan elektrik tüketimi minimum seviyededir.
– Cihazlardan biri arızalandığında diğer cihazlar çalışmaya devam eder ve sistemin işleyişinde bir aksaklık yaşanmaz.
– Cihazlarda bulunan su hacminin düşük olması sebebiyle sistem istenilen sıcaklığa kısa sürede ulaşır.
– Arıza masrafları normal kazan sistemlerine göre daha düşüktür.